سدیم متابیسولفیت ترکیبی غیرآلی با فرمول مولکولی NaS2O2 میباشدکه یک سولفیت معدنی بوده که به عنوان مادهی نگهدارنده برای مبارزه با تکثیر میکروارگانیسمها مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده در بعضی از نوشیدنیها و غذاها، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی میباشد. سدیم متابی سولفیت ظاهری کریستالی به رنگ سفید یا زرد کمرنگ میباشد و به آسانی درون آب حل میگردد.
نوع خوراکی این ماده در صنایع غذایی کاربرد زیادی دارد و در بعضی از غذاها مانند مارچوبه، پیازچه، نشاسته ذرت، تخممرغ، ماهیهایی از قبیل کادخشک و قزلآلا، سیر، تره فرنگی، کاهو، شربت افرا، پیاز، سویا و گوجهفرنگی نیز به طور طبیعی وجود دارند.

کاربرد های غذایی سدیم متابیسولفیت:
1) سدیم متابیسولفیت جهت جلوگیری از رشد باکتریها در موادغذایی و نوشیدنیهای خاص استفاده میشود. افرادی که به نوشیدنیهای کارخانهای آلرژی دارند، عموماً به دلیل وجود این ماده در ترکیبات آبمیوهها میباشد.
2) این ماده در صنایع غذایی معمولاً به عنوان نگهدارنده برای موادغذایی خشک مانند چیپس، سیب زمینی یا پودر نوشیدنیها مورد استفاده قرار میگیرد.
3) از تغییر رنگ غذاهای دریایی، میوهها و سبزیجات جلوگیری میکند.

کاربردهای صنعتی سدیم متابیسولفیت:
1) سدیم متابیسولفیت دارای کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف مانند تصفیه آب، ماده نگهدارنده موادمعدنی، اکسیدکننده و سولفوناتینگ در زمینههای شیمیایی و پزشکی است.
2) این ماده به عنوان یک عامل ضدباکتری در فرآیند تصفیه آب، تمیز کردن لولههای آب و غشاهای اسمز معکوس در تجهیزات آب شیرینکن کاربرد دارد.
3) به عنوان یک مادهی سفیدکننده در تولید پارچه در صنایع نساجی و تولید خمیر کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد.
4) گاهی از سدیم متابیسولفیت در تولید لوازم آرایشی بهعنوان یک مادهی نگهدارنده استفاده میکنند.

عوارضهای مصرف سدیم متابیسولفیت :
استفاده بیش از اندازه استاندارد از این ماده به عنوان عامل نگهدارنده غذا، باعث کاهش میزان سولفیت در کبد انسان میشود. همچنین مصرف خالص سدیم متابیسولفیت باعث تحریک دستگاه گوارش انسان میشود و دلیل این امر تولید سولفوریک اسید در معده بر اثر واکنش این ماده با اسید معدهی انسان میباشد. مصرف مقدار بالای آن میتواند موجب تهوع، اسهال، درد شکمی، اختلالات گردش خون و اخلال در سیستم عصبی انسان شود.
مصرف 10 گرم از سدیم متابیسولفیت در انسانهای بالغ موجب مرگ ناگهانی میگردد. از این جهت لازم است پیش از شروع به کار حتما دستورالعمل سدیم متابیسولفیت مطالعه گردد تا از عوارض و خطرات این ماده اطلاع حاصل کنید. 5% - 10% از مبتلایان به آسم به سولفیتها حساسیت دارند و مصرف این ماده میتواند برای این افراد خطرناک باشد. اگر مبتلا به آسم هستید و به سولفیتها حساسیت دارید، خوردن غذاها یا مصرف داروهای حاوی سولفیت حتی می تواند عامل تهدید زندگی برای شما باشد. سولفیتها بهعنوان ماده نگهدارنده موادغذایی باعث کاهش حجم مویرگهای بطنی میشوند.
به طور كلي ميزان مجاز مصرف اين ماده به عنوان نگهدارندههای غذایی روزانه حداكثر كمتر از يك ميلي گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن انسان است و مصرف بیشتر از این میزان باعث كاهش تعداد سلولهاي اسپرم و حركات آن مي شود، همچنين عمده سلولهاي بيضه تحتتاثير اين ماده قرار گرفته و از بين ميروند و در رشد کودکان تاثیر میگذارد. مطابق قانون فدرال، سدیم متابیسولفیت را نمیتوان به غذاهایی که خام مصرف میشوند مانند میوهها و سبزیجات اضافه کرد.
سدیم متابیسولفیت در صورت تماس با رطوبت یا آب، باعث آزاد شدن گاز دیاکسید گوگرد میشود. این ماده باید در محلی خنک و دارای تهویه مناسب نگهداری شود تا از گرما، رطوبت یا احتراق جلوگیری شود. همچنین باید دور از اسیدها و اکسیدکنندهها قرار گیرد.

نام های دیگر:
اگر شما در حال چک کردن برچسب غذا، نوشیدنیها و یا مواد تمیزکننده خانگی هستید، باید به خاطر داشته باشید که این محصول با نامهای دیگری همچون sodium pyro sulfite وdisodium salt pyro sulfurous acid نیز شناخته میشوند.